Sentralt på Grønland har vi boliger for rundt 20 personer, der mange av beboerne har øst-afrikansk opprinnelse. Boligtilbudet ble startet opp i 2011, og er en del av ByBo, den boligsosiale satsningen til Kirkens Bymisjon. Bybo har en rammeavtale med Oslo Kommune.
Bakgrunn
Prosjektet «Traumatiserte flyktninger» på Tøyen DPS avdekket i 2005-2006 store behov hos en gruppe personer som vanskelig lot seg hjelpe av det ordinære behandlingssystemet: Pasienter med somalisk bakgrunn som lider av alvorlige sinnslidelser.
Før prosjektets startet var Tøyen DPS, politiet og Uteseksjonen blitt oppmerksomme på en gruppe personer med bakgrunn fra Øst-Afrika (somaliere, eritreere og etiopiere) med psykiske lidelser som ikke var tilknyttet Tøyen DPS. De var vanskelig å få dem til å møte opp på DPS og falt ofte ut av behandlingen.
De fleste av pasientene, spesielt menn, var utsatt for å miste boligen. Pasientgruppen hadde i tillegg små muligheter i det offentlige boligtilbudet. Uten bolig var det vanskelig for det offentlige hjelpeapparatet å følge dem opp.
Basert på erfaringene fra prosjektet så Kirkens Bymisjon at det var et behov for boliger med oppfølging for denne gruppen, og etter noen års forarbeid åpnet Hollendergata 10 i 2011.
Hollendergata passer for dem som har utfordringer knyttet til rusbruk eller somatisk/psykisk helse. Tilbudet er utviklet spesielt for menn med østafrikansk bakgrunn, men passer godt for mennesker med minoritetsbakgrunn. Alle er velkommen til å søke, uansett bakgrunn.
Beboerne får hjelp til å ta vare på egen helse, omsorg og støtte til å få en struktur på livet som kan gjøre hverdagen mer stabil.
Fagkompetanse på huset
Våre ansatte har variert og lang erfaring med sosialt arbeid, både oppsøkende og i bolig. Vi har god kompetanse på rus og psykisk helse samt arbeid med minoriteter. Vi har jobbet mye med organisering av frivillige, informasjonsarbeid og nettverksarbeid.
Et tverrfaglig team av sosionomer, sykepleiere og miljøarbeidere har ansvar for å bidra til godt samarbeid rundt den enkelte beboer. Våre sosialarbeidere har språk- og kulturferdigheter som øker muligheten for personlig kommunikasjon og mestring.
Informasjonssenteret
Bybo driver også et informasjonssenter i 1. etasje på Hollendergata 10. Informasjonssenteret er en lavterskelarena der det er enkel og rask tilgang på informasjon og råd fra ansatte og frivillige med variert språk- og kulturkompetanse. Tilbudet er gratis og man kan komme uten timeavtale.
Mange som oppsøker oss trenger hjelp til å finne eller beholde bolig, eller de ønsker å søke boliglån. De kan ha behov for å få oversatt brev eller vedtak, eller ønske hjelp til å fylle ut søknader eller sende en klage. De kan trenge veiledning og støtte i kommunikasjonen med Nav, en utleier eller barnevernet.
Brukerne vår kommer fra hele byen, men det at vi holder til på Grønland gjør at vi får mange henvendelser fra nærmiljøet og fra brukere som oppholder seg i sentrum. Det gir også også muligheten til å følge opp brukere ved å oppsøke dem i rus- og minoritetsmiljøene.
Sluttrapport for prosjektet Fru Herre i eget hus gir mer informasjon om arbeidet på Informasjonssenteret.
Sosialt møtested
Informasjonssenteret finner du i bydelskafeen Saba sine lokaler.
Kafé Saba er åpen mandag til fredag fra 0830-1600. Her kan du spise hjemmelagde kaker, supper og bagetter til en rimelig pris. Vi tilbyr også catering og leie av lokalene til kurs, møter, bursdager og konfirmasjoner. En gang i uken arrangeres «Hei!» – et nettverkstreff for flyktninger.
Samarbeidspartnere
Hollendergata 10 er lokalisert og forankret i bydel Gamle Oslo. Vi samarbeider med ressurspersoner, andre frivillige organisasjoner og tiltak, bydelen, Områdeløftene på Tøyen og Grønland, skolene i nærmiljøet, og bedrifter i Bjørvika/Grønlandsområdet gjennom nabosamarbeidet til Kirkens Bymisjon.
Ønsker du hjelp til bolig?
For mer informasjon, kontakt avdelingsleder Cecile Campos 4021 3621 cecile.campos@bymisjon.no
Inntaksansvarlig Marte Borkenhagen, 97 65 33 65 marte.borkenhagen@bymisjon.no