Illustrasjonsfoto

Behandlingen på Larkollen behandlingssenter

Her kan du få et innblikk i hvordan behandlingen på Larkollen er.

Pakkeforløp psykisk helsevern, informasjon og medvirkning

Et behandlingsopphold ved Larkollen behandlingssenters vil være en del av et forløp som  kalles «Pakkeforløp for utredning og behandling i psykisk helsevern, barn og unge». Du kan lese mer om hva pakkeforløp er her. 

En målsetting med pakkeforløpet,  og også viktig for oss på behandlingssenteret, er at ungdommer får god og riktig informasjon om helsehjelpen som tilbys. Vi lytter til og vektlegger ungdommenes meninger og ønsker. Dette gjelder også den unges familie og pårørende innenfor de rammer som gjelder for helselovgivningen.

På Larkollen har hver ungdom  sin egen arbeidsgruppe som består av ungdommen selv, miljøkontakt fra avdeling, behandlingsansvarlig psykolog , familieterapeut og kontaktlærer. Denne gruppa møtes hver tredje uke for å utarbeide eller justere behandlingsopplegget, lage målsettinger og snakke om hva som fungerer godt eller mindre godt i behandlingen og på skolen.

Hva skjer før behandligen starter?

  • Søknad om behandlingsplass

    Det er behandler i BUP som sender søknad om behandlingsplass, i forståelse og samarbeid med ungdommen og ungdommens foresatte. Larkollens inntaksteam behandler søknad om plass innen 10 dager. Dersom inntaksteam er usikre på om Larkollen er rett tiltak, ber vi om et avklarende møte. I svarbrevet til BUP og familien informerer vi om antatt oppstartsdato og inviterer ungdom, familie og behandlingsansvarlig i BUP til et besøk i ventetiden. Inntaksteam deltar gjerne også i samabeidsmøter/ansvarsgrupper underveis. Slik stiller alle parter bedre forberedt når oppholdet ved Larkollen starter.

  • De første dagene

    De første dagene på Larkollen bruker vi til å bli godt kjent med hverandre. Familien bor i Huset i skogen eller i leiligheten, og følger et fastlagt program med samtaler og ulike aktiviteter. Fordi familier er forskjellige og har ulike behov, blir oppstartprogrammet tilpasset den enkelte familie både med hensyn til innhold og lengde på oppholdet.

Mentaliseringsbasert behandling

Vi som jobber på Larkollen behandlingssenter har opplæring i noe som kalles mentaliseringsbasert behandling. Du kan lese mer om dette her. Kort sagt handler mentaliseringsbasert behandling om å lære å forstå seg selv og andre bedre. For å få det til, må vi – både ungdommer, foreldre og  behandlere – være nysgjerrige på egne og andres tanker og følelser. Når vi utforsker egne og andres tanker og følelser, gjør vi en ryddejobb i tanke og sinn, og øver på måter å tenke og føle klarere og mer fleksibelt. Da kan det bli lettere å unngå konflikter eller vanskelige, fastlåste ideer om oss selv og andre, og det er bra for vår psykiske helse.

Viktige deler av behandlingen

  • Miljøterapi

    Hovedvirkemidlet i behandlingen er miljøterapien som skjer i det daglige på avdelingen. Her jobber ungdommene med sine problemer i de situasjonene hvor vansker oppstår, og trener på nye måter å gjøre ting på. Vi ønsker å hjelpe ungdommene til å tro på seg selv og egne utviklingsmuligheter!

    Miljøterapien representerer på mange måter det vanlige livet. I tillegg tilbyr den kontakt med jevnaldrende, en fast struktur og mange ulike aktiviteter.

  • Familieterapi

    I behandlingsløpet inngår tett og forpliktende samarbeid med familien. Familieterapeutene tilbyr foreldreveiledning og – terapi med fokus på tilknytning, kommunikasjon og samspill i familien. Gjennom vinterhalvåret driver vi samtalegrupper for foreldre. Her inngår undervisning om psykisk helse og muligheter til å dele egne erfaringer med hverandre.

    Familieterapeutene benytter sin brede forvaltningskunnskap i samarbeid med tilknyttede instanser og når de gir råd og veiledning til familiene. Familieterapeuten deltar i ungdommens ansvarsgruppe.

  • Samtale med psykolog

    Alle har tilbud om samtaleterapi hos psykolog ved institusjonen. Terapien tilpasses hver enkelt ungdoms behov, derfor er innholdet forskjellig. Det er vanlig å ha samtale en gang i uken. Psykologen gjør også utredninger der det er nødvendig.

  • Barne- og ungdomspsykiater

    Larkollen behandlingssenter har egen lege som har samtaler med ungdommer og foresatte og følger opp eventuell medikamentell behandling. Legen gjør også utredninger der det er nødvendig.

  • "Man får et mye tettere forhold til Larkollen og folka her enn til et kontor på BUP."

    Jente, 15 år