Mindre alene sammen
Ett år etter TV-aksjonen skapes nye hverdager for folk landet over. I Stavanger har Kirkens Bymisjons kafé gjenoppstått.
— Det er aldri for sent å få et nytt liv, det er Monika et bevis på, sier Maggi Hatløy, virksomhetsleder ved Kirkens Bymisjon i Stavanger.
Hun skuler bort på Monika Mikalsen som smiler, ser litt ned og holder godt rundt kaffekoppen. Siden mai i år har kafeen igjen vært i drift etter å ha vært nedlagt en periode.
Fjellturer og metadon
Mikalsen startet som frivillig i Kirkens Bymisjon for flere år siden. Nå er hun ansatt i Enter fritid, et tilbud for mennesker på vei ut av rus.
– Det er her jeg har blomstra, for å si det sånn. Folkene jeg møter her er nesten som familie.
Takket være TV-aksjonen har de fått et nytt samlingspunkt – Kirkens Bymisjons kafé i Stavanger sentrum.
Hver onsdag kveld samles rundt 15–20 stykker til prat og kos i kafeen. På Facebook er de over 150 medlemmer.
– Vi deler hverdag. Ikke alle er interesserte i å være med på tur, så da møtes vi for å snakke og kose oss.
Mikalsen går på fjellturer og metadon. I januar begynte hun å trappe ned på metadonen. Nå bruker hun en tredel av opprinnelig dose. I 2017 bestemte hun seg for å gå mer tur.
– Jeg ble med på en fjelltur det året – da var det ti år siden jeg hadde vært ute av byen.
Siden har Mikalsen gått tur hver søndag, og hun får med seg flere av de andre kafégjestene.
TV-aksjonspengene gir nye møter
Kirkens Bymisjon satte ny innsamlingsrekord under fjorårets TV-aksjon med over 257 millioner kroner til arbeidet for et varmere og mer inkluderende samfunn. Resultatet er 66 nye tiltak landet rundt. Fra arbeidstiltak, utlånssentraler og fritidsaktiviteter for barn og unge, til akuttovernattinger. Og nye møtesteder.
Gjennom TV-aksjonen slo Kirkens Bymisjon fast at vi er «mindre alene sammen». En av dem som bidrar til dette er Tom-Erik Eltervåg. Han driver salgskontoret til gatemagasinet Asfalt i Stavanger. Etter TV-aksjonen har kafeen blitt nytt utsalgssted.
– Vi når utrolig mange nye folk ved å ha kafeen akkurat her, i smørøyet av sentrum, sier Eltervåg.
Mannen som ikke har angret en dag på at han for seks år siden takket ja til denne jobben, sier at gjenåpningen av kafeen har utgjort en betydelig forskjell.
– Jeg trodde jeg visste hvem alle i rusmiljøet var. Men etter at vi åpnet dukker det stadig opp nye. Det er takket være TV-aksjonen.
Miks av mennesker
Eltervåg troner øverst ved et langbord midt i kafeen. Langbordet er reservert til Asfalt-selgerne. En av selgerne kommer innom, prater lett med Eltervåg og forsvinner ut igjen for å selge flere magasiner.
– Vi får jo inn den herlige miksen av mennesker! Fra de «normale» til de «verste rusmisbrukerne».
Ved vaffeldisken snakker et eldre par med frivillig Petter A. Haug. Paret har på seg matchende solhatter, kakifargede shortser, sekk og kamera. De takker for sist, tar med seg en vaffel og sier at de reiser videre til Storbritannia.
– Engelskmennene ville gi en «donation» og la igjen en hundrelapp, sier vaffelstekeren opprømt til Eltervåg og spør:
– Det kan vel gå til noen av selgerne?
– Ja, bare legg den i kassen til selgerne du, svarer Eltervåg.
Ett møte kan endre et liv
Virksomhetsleder Maggi Hatløy i Rogaland mener det er viktig å legge til rette for fellesskap uten krav om endring.
– Vi vil være nær der folk lever.
Med midler fra TV-aksjonen har Kirkens Bymisjon i Rogaland også startet kafé i Sola kommune, rett utenfor Stavanger. Kafeen ligger på Stangeland senter, kalt «Solas nye flaggskip». Det består av flere bygninger med et tun midt i. Her er blant annet flyktningtjenesten, voksenopplæringen, rus og psykiatri, familiekontoret og Frisklivssentralen.
Ved disken står Sarah Renshaw og tilbereder en cappuccino.
– Jeg føler meg nyttig og ikke lenger bare en byrde for Nav, sier 25-åringen.
Etter at hun begynte som frivillig har hverdagen hennes blitt bedre.
– Jeg har vært sykemeldt lenge. Før hadde jeg mange lange dager hjemme i egne tanker. Nå føles det som at jeg er en del av et arbeidsmiljø. Det betyr mye å ha noe gå til.
Samarbeider med kommunen
Kafeen er blitt til i samarbeid med Sola kommune. Deres visjon er å bekjempe ensomhet.
– Vi som kommune klarer det ikke alene. Også er vi jo veldig begeistret for det Kirkens Bymisjon står for, sier Rita Ims, virksomhetsleder for rus og psykisk helse i kommunen.
Det som tidligere var en gymsal har blitt et koselig knutepunkt for næringslivsansatte, politikere i kommunen, barselgrupper, rusavhengige og arbeidsledige.
– Det er en fin blanding av folk. I tråd med TV-aksjonen skaper vi møter mellom mennesker med ulik bakgrunn, sier Hatløy.
– Ja, du får en normalitet over det. Vi er alle folk uansett hvor vi jobber og bor, sier Ims.
Tiltaksleder Sven Are Ek innrømmer at de hadde noen tunge dager i startfasen. Etter TV-aksjonen fikk Kirkens Bymisjon midler nok til å betale husleien. Det gjorde at kommunen pusset opp.
– Kommunen gjorde grunnarbeidet, og det setter vi pris på. Sakte men sikkert fant vi noen løsninger.
Dyrker grønnsaker i småskala
Ek forteller på inn- og utpust om framtidsplaner for kafeen, før han innrømmer at han kanskje er i overkant ambisiøs. Så langt har de fått kafeen i drift i tillegg til å dyrke grønnsaker i småskala. En av de frivillige, Astrid Vølstad, kommer inn og småprater med Ek. Hun er dedikert tomatvanneansvarlig.
– Det er akkurat passe ansvar å ha for meg, sier hun, og forklarer at hun pleide å jobbe med psykisk utviklingshemmede, men ble utbrent for noen år siden.
– Det er ikke alltid jeg orker å vanne plantene. Da gir jeg bare beskjed om det, og så er det greit. Men i stedet for å sitte hjemme og glo i veggen kommer jeg hit og møter venner.
Kafégjest i nabokommunen, Monika Mikalsen, er enig.
– Å fylle hverdagene er viktig, da slipper jeg å sitte i leiligheten og kjenne på alt.
– Hvordan hadde hverdagen vært uten kafeen til Kirkens Bymisjon?
– Det er vanskelig å si, men jeg tror kanskje ikke jeg hadde vært der jeg er – i nedtrappingen med metadon. Miljøet betyr alt for meg, her får jeg utfordra meg selv og satt meg nye mål, sier Mikalsen.
Hit går TV-aksjonsmidlene
Kirkens Bymisjons arbeid er utvidet fra 37 til 51 byer og tettsteder, takket være midlene fra TV-aksjonen i 2018. Til sammen er 66 nye tiltak i ferd med å bli etablert med TV-aksjonsmidlene.
Pengene har blant annet bidratt til å starte nye arbeidstiltak for mennesker som av ulike grunner faller utenfor det ordinære arbeidslivet på 16 nye steder, og at kafeer etableres på tolv nye steder i landet. Nye akuttilbud med overnatting, mat og sanitæranlegg for fattige tilreisende etableres i Oslo, Tromsø og Bodø.
I tillegg opprettes Skattkammeret – utlånssentral av gratis fritidsutstyr til barn og unge – på 13 nye steder, og integreringstiltaket Veiviser er etablert åtte steder. Generasjonsmøter, som legger til rette for møter på tvers av generasjoner, er opprettet sju nye steder
Les mer på: hjertegaver-bymisjonen-temp.prod12.dekodes.no/tv-aksjonen