Aktivitetstiltak som motvirker ensomhet
I etterkant av år med pandemi og et delevis nedstengt samfunn, er det mange som strever med vonde og triste tanker. Ensomheten det siste året har også rammet mange aleneboende eldre.
Tiltaket, «Senior i fellesskap», som tidligere samlet mange i Aktivitetskafeen, har byttet ut store samlinger med vandring i byens gater. Når man mister det faste møtestedet, gjør det noe med én. Men tiltaket har allikevel holdt ulike tilbud åpne, men med færre deltakere av gangen. Hensikten er å gi seniorgruppen et variert aktivitetstilbud.
– Byvandringer i Nybyen har vært en av de populære aktivitetene det siste året. Her har deltakerne mimret tilbake til den gang det var forskjellige butikker og pølseboder i Konnerudgata, forteller Sven Halgrimsen, seniorrådgiver i Kirkens Bymisjon i Drammen og primus motor for tiltaket.
– Hver fredag på forsommeren gjennomførte vi to vandringer, og med oss hadde vi den lokale forfatteren, Runar Myhre, som fortalte muntre barndomsminner fra Nybyen, som mange kunne kjenne seg igjen i, sier Halgrimsen.
Fleksible tilbud
Tiltaket har altså endret seg fra store arrangement i egne lokaler, til flere små grupper. Graden av fleksibilitet har vært en betydelig suksessfaktor, som har gitt mulighet for å nå mange mennesker i mindre grupper. Aktiviteter har i 2021 foregått i grupper på 2-20 deltakere.
– Vi ser at sosial aktivitet har motvirket ensomhet, og bidratt til økt livskvalitet. Mindre grupper har gitt den enkelte større mulighet til å være synlig, delta aktivt og bidra selv, sier Christina Alstad, avdelingsleder Aktivitetskafeen i Drammen, som har overordnet ansvar for seniortilbudene.
– Det er mange eldre som har kjent på ensomheten under pandemien, særlig menn som har liten omgangskrets har blitt svært passive. De isolerer seg ofte hjemme og det tar tid å få kontakt med disse menneskene, sier Halgrimsen, men omsorg og oppfølging for de, er noe jeg brenner litt ekstra for, for legger han til.
– Vi har også i 2021 hatt noen større arrangementer når det har vært anledning, men det har aldri vært mulig å samle mer enn 50 personer, sier Halgrimsen.
Alternative aktiviteter
«Senior i Felleskap» har invitert til opplæring og veiledning i bruk av moderne teknologi, som smarttelefoner. Det har også blitt tatt i bruk e-quiz i perioder med strenge smitteverntiltak. Seniorene ble fortrolige med formen og aktiviteten ble populær i en periode. Fotogruppa har også blitt en aktiv gruppe, hvor det brukes moderne utstyr og spesielle programvarer for foto, og de veileder hverandre på tvers. Fotogruppe har en egen Facebook-gruppe, hvor de deler bilder og tips med hverandre.
– Vi har også hatt seniorfotball, gåturer, bowling, Petanque og styrketrening innendørs. Men fokuset er samtaler, nettverksbygging og gåturer med samtaler, men også personlige samtaler på telefonen og hjemmebesøk, har flittig blitt gjennomført, forteller Halgrimsen.
Bidratt til styrket helse og økt livskvalitet
– De mindre gruppene har vært satt sammen av mennesker som har hatt glede og nytte av hverandre, og kohortene har også blitt utvidet og endret etter hvert som smittetiltakene har tillatt det. Det har også variert hva de har gjort og hvor de har vært, noe vi ser at har vært en positiv bidragsyter for utvidelse av sosiale nettverk, sier Halgrimsen.
Mål for tiltaket:
- Gi den enkelte et større sosialt nettverk.
- Bidra til styrket helse og økt livskvalitet.
- Økt informasjon om deltakelse i aktiviteter i eget nærmiljø.
- Bygge bro mellom eldre og yngre generasjoner.
- Bidra til mangfold og redusere eventuelt fremmed frykt.
- Økt fortrolighet med teknologi som kan skape vedlikehold sosialt nettverk og relasjoner.
Enkelte deltakere deltar også på tvers av kohorter/grupper og har blitt en stor ressurs i forhold til brukermedvirkning. Mange som har vært og er en del av prosjektet, har uttalt stor glede og nytte over å delta, og har snakket om at pandemitilværelsen ellers har vært utfordrende. Prosjektet har derfor direkte gitt en innvirkning og vært en buffer mot belastninger for målgruppen.
– Vi har deltakere fra alle bydeler i Drammen. Møteplasser har både vært utendørs og inne. Noen av aktivitetene har inneholdt fysisk aktivitet for seniorer, andre er samtalegrupper med søkelys på å knytte nettverk, gode samtaler og relasjoner. Flere aktiviteter har også hatt kulturelle rammer. Vi har på denne måten forsøkt å nå så mange som mulig og ha aktiviteter som fenger bredt, legger Halgrimsen til.