Tobarnsmoren Ellen må be om hjelp for å gi barna en god jul

Hun synes det er sårende, flaut og skambelagt å være fattig, men har erfart at hun ikke mister verdigheten selv om hun får hjelp til jula. - Jeg gjør bare min plikt, sier Ellen.

– Det var ekstra flaut å be om hjelp første gangen, men jeg ble tatt så hyggelig i mot, sier Ellen, som forteller åpenhjertig om julas utfordringer.– Det var ekstra flaut å be om hjelp første gangen, men jeg ble tatt så hyggelig i mot, sier Ellen, som forteller åpenhjertig om julas utfordringer.

– Heldigvis har jeg forstått at skal barna mine oppleve en god jul, må jeg be om hjelp. Men det har vært vanskelig å spørre. Det er sårende, flaut og skambelagt å være fattig. Det er et slags skjellsord. Men jeg vet nå at jeg ikke mister verdigheten selv om jeg får hjelp, sier Ellen.

Det er viktig for barna at de også har noe å snakke om når de kommer tilbake på skolen etter julEllen

Hun er gift og har to barn som går på videregående skole. Mannen er arbeidsledig fordi han ikke snakker godt norsk. Ellen har 60% stilling som spesialpedagog. Etter at skatten er trukket, sitter hun igjen med 16.000 kroner i måneden som skal holde til utgifter for hele familien.

Føler at hun har mislyktes

Hun forteller at hun synes det er synd at barna deres ikke får gjort de tingene vennene deres får. Ellen og mannen kan ikke ta dem med på kino, til svømmehallen, gå ut og spise eller lage seg et ekstra godt måltid hjemme. Og det blir ekstra sårt i jula.

– De kan ikke en gang få en ordentlig jul med god mat, drikke og julegaver. Jeg føler jeg har mislyktes, sier Ellen.

Hun tenker litt og fortsetter:

– Selv om jeg vet at jeg gir dem gode verdier og viser at jeg er glad i dem. Jeg vil jo ikke klage, fordi det er andre som har det enda verre enn meg. Og jeg har jo en jobb. Men noen ganger er det godt å ha litt ekstra. Spesielt i jula. Og det er viktig for barna at de også har noe å snakke om når de kommer tilbake etter jul, sier Ellen.

(Saken fortsetter under bildet)

Ellen har fått hjelp fra Kirkens Bymisjons prosjekt «En helt vanlig jul» i noen år nå.

 Yngste barnet vårt elsker å glede familien vår med gode måltider. Med pengene vi får fra Kirkens Bymisjon til jul lager hun juleselskap. Vi inviterer hele min familie; fettere, kusiner, tanter og bestemor. Og jenta mi står for maten, sier Ellen stoltYngste barnet vårt elsker å glede familien vår med gode måltider. Med pengene vi får fra Kirkens Bymisjon til jul lager hun juleselskap. Vi inviterer hele min familie; fettere, kusiner, tanter og bestemor. Og jenta mi står for maten, sier Ellen stolt

En helt vanlig jul

Ellen har fått hjelp fra Kirkens Bymisjons prosjekt «En helt vanlig jul» i noen år nå. I flere år har Kirkens Bymisjon i Drammen og Kongsberg fått tildelt nærmere 500 000 av Gjensidigestiftelsen. I tillegg deles det ut en andel innsamlede midler til samme formål. Pengene skal deles ut til familier eller aleneforeldre som er økonomisk vanskelig stilt. Det skal bidra til at barn under 18 år får en så vanlig jul som mulig.

Årlig blir i overkant av 700 barn direkte berørt av «En helt vanlig jul»

– Det er flere grunner til at familier har det vanskelig økonomisk, og for mange er det et stort steg å søke hjelp, sier Jon Dahl i Kirkens Bymisjon.

– Det er ikke hyggelig å fortelle at man sliter. Men for oss i Kirkens Bymisjon er det fantastisk å kunne hjelpe. Barn skal få oppleve en jul med gode opplevelser og god mat, sier han.

Nære møter

Jon er takknemlig for at Gjensidigestiftelsen år etter år deler ut midler, og at Kirkens Bymisjon kan være julenisse.

– Men du verden så tøft der er. Nøden kommer så nært innpå oss. Det blir noen tårer jeg må svelge når jeg kommer hjem på kvelden, sier Jon.

Han ser bort på Ellen og sier:

– Det er viktig at foreldre som deg, Ellen, gjør sin plikt og søker om hjelp. Det er så viktig og helt riktig.

– Hver gang jeg får hjelp, kommer tårene, sier Ellen.

– Yngste barnet vårt elsker å glede familien vår med gode måltider. Med pengene vi får fra Kirkens Bymisjon til jul lager hun juleselskap. Vi inviterer hele min familie; fettere, kusiner, tanter og bestemor. Og jenta mi står for maten, sier Ellen stolt og legger til.

– Kirkens Bymisjon betyr hele jula for meg.

Mange gode mennesker

– Barna våre vet ikke at vi får hjelp til å ha en vanlig jul. Jeg tror de ville syns det er flaut. De har telefon så vi kan få tak i hverandre, busskort så de kan komme seg til skolen og venner, og så får de trene. Mer kan de ikke få. Men jeg takker Gud for at vi aldri har lagt oss sultne. Jeg har alltid delt det jeg kan, og har glede av å dele. Kanskje det er derfor vi har mange gode mennesker rundt oss som viser oss omtanke. Venner som kommer innom med et par kaffe pakker, klær som er feilinnkjøpt, rørte blåbær, forteller hun og en tåre kommer frem i øyekroken.

– Jeg er veldig glad i livet mitt, og jeg elsker jobben min. Jeg er oppdratt til å klare meg selv her i livet, men noen ganger ønsker jeg at jeg hadde noe til overs, at vi kan kose oss med litt ekstra. Det bidrar Kirkens Bymisjon til.

Vil du være med å glede en som gruer seg til jul? Send sms GLEDE til 2490 og gi to middager (80,-) til mennesker fra rus- og gatemiljøene.

 

Les også

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.

Bilde av to grønnkledde ansatte fra Kiwi med oransje skjerf rundt halsen. Bilde

Åpen dør til julen

Til deg som synes julen kommer i tidligste laget i butikkvinduer og i reklamepauser: På Møtestedet kommer de første spørsmålene om julen allerede på sensommeren: – Blir det KIWI-julebord i år?