– Julemiddag «to go», takk!

I fjor gruet mange av dem seg til jul. I år er det annerledes.

Bildet viser tre mennesker som sitter ved et bord og smiler til hverandre. De sitter på Kirkens Bymisjons kafé i Tønsberg. Her har kokkken Siv Johansen (t.v.) utviklet et nytt take away-tilbud om julemiddag. i Tønsberg. Nå spiser færre Grandiosa.

– Når du er alene, blir det fort til at du ikke lager noe julemat. Det blir gjerne pizza, en Grandiosa. Det har jeg spist i mange år. Og da føler du deg litt deprimert når du sitter og spiser den pizzaen på julaften, sier Frank Arnfinn Karlsen (57).

Tusenvis av nordmenn spiser Grandiosa på julaften fordi det er livretten deres, sies det i de vanlige forklaringene på «grandis»-fenomenet i mediene.  Eller fordi de har dårlig tid.

Men handler det om mer enn det?

Brukte ikke julaften-tilbudet

– Det er bare å høre på hva folk sier. Lytt til dem du snakker med! Det er ikke stort vanskeligere enn det, sier Siv Monika Johansen.

Sjefskokka på kaféen Møtestedet i Tønsberg sin arbeidsfilosofi er enkel: Ørene skal være like viktig som munnen når man lager mat. Munnen kan smakes med. Men det er bare ørene som kan bistå henne i å forstå hva gjestene trenger.

Nærbilde av et bord med to tallerkener med mat på. De som spiser av dem sitter ved bordet, men man ser bare hendene deres og bestikket de spiser med.
NOE ANNET ENN GRANDIOSA: Matserveringen på Møtestedet kafé i Tønsberg er bygget på «kokken Sivs filosofi»: Mat handler om mer enn bare å mette magen.

I fjor fant hun ut at jula var vondere for mange av cafégjestene hennes enn hun hadde trodd.

– Vet du hva, Siv, sa noen av dem jeg satt og snakket med. Det med jul er så fryktelig, jeg begynner å grue meg allerede i oktober, forteller hun.

Det med jul er så fryktelig, jeg begynner å grue meg allerede i oktober.Gjest på Møtestedet til kokken Siv Johansen

Fanget opp mangel

Først ble Johansen overrasket. Det vil si, hun visste selvsagt at mange av gjestene på caféen, som drives av Kirkens Bymisjon, ikke har nær familie eller venner. Og at det preger juletiden deres.

Men i Tønsberg har Røde Kors hatt åpent på julaften i mange år, med servering av full julemiddag – og ellers åpent alle dager i jula. De har hatt fullt hus og mange faste gjester som kommer år etter år. I tillegg finnes det flere andre tilbud i juletiden.

– Men det vi fanget opp var at de med ganske stor sosial angst og LAR-problematikk (LAR står for legemiddelassistert rehabilitering, red.adm.) ikke brukte tilbudet om felles julemiddag, forteller bymisjonskokken.

Bildet viser tre mennesker som sitter ved et bord og smiler til hverandre.
GODT KJENT: Slik sitter kokk ved Møtestedet i Tønsberg, Siv Monika Johansen (f.v.) ofte med gjestene sine. Her med Frank Arnfinn Karlsen og Freddy Møller.

Fra Grandiosa til julemiddag

Én utfordring er at flertallet av de kommunale leilighetene i Tønsberg er plassert langt utenfor sentrum. Uten tilgang til bil og med få bussavganger på julekvelden, kan turen inn til byen bli vanskelig.

«Ok, man da gir vi dere skyss til og fra på julekvelden», tilbød Johansen.

Men gjestene hennes fortalte at de ikke ville dra på den store julekveldsmiddagen uansett. Tanken på å skulle spise med så mange andre – og fremmede – var bare stressende. Og tenk om de ville hjem før avtalt hentetid?

Når du er alene, blir det fort til at du ikke lager noe julemat. Det blir gjerne pizza, en Grandiosa.Frank Arnfinn Karlsen (57)

Hva skal til for at du ikke skal grue deg til jul? spurte Johansen en av dem.

Take away-julemiddag

– Han svarte: Det hadde vært å vite at jeg får ordnet meg noe ordentlig julemat. Da har jeg det fint, forteller kokken.

Slik ble idéen om take away-julemiddag født. På lille julaften stepper nå kokken Johansen inn, sammen med frivillig Arne Bergsholm, i rollene som «take away-sjåfører».

Skikkelige julemiddager, med ribbe, medisterkaker, surkål, poteter og saus, blir levert i praktiske porsjonspakninger på døra til dem som trenger det.

Bildet viser to mennesker som er på vei ut og forbi en liten varebil med Kirkens Bymisjons logo på. Begge smiler. Mannen til venstre holder en aluminiumsform i hånden som han rekker fram. Kvinnen til høyre holder en større kasse i isopor.
NYTT TILBUD: Kokk Siv Monika Johansen fant ut at det er mange som ikke vil gå på de tradisjonelle juletilbudene som er åpen for alle. Men de vil likevel gjerne spise noe annet enn Grandiosa som julemiddag. Johansen utviklet et nytt tilbud. Her med frivillig Arne Bergsholm (t.v.)

Fra Grandiosa til ribbelukt

– Helt ypperlig! sier den faste Møtestedet-gjesten Frank Arnfinn Karlsen, som er jevnlig innom kafeen til Kirkens Bymisjon i byen når de har åpent.

Selv liker Karlsen jula godt. Han pynter med adventsstake og juletre for å få den rette julestemningen. Den karakteristiske ribbelukta er også en viktig del av det. Men det blir fort «pes» å skulle lage en full julemiddag selv.

– Et år gikk jeg på Meny og kjøpte noen ferdigstekte ribbestykker. Men jeg laget ikke noe saus eller poteter eller surkål eller noe av tilbehøret, forteller Karlsen.

 I fjor var det en som synes at ribben var
så god at han sa «Åh, kan jeg gifte meg
med den som har laga den ribben?
Siv Monika Johansen, kokk i Kirkens Bymisjon

I år kan han være trygg på at alt kommer på plass. Grandiosaen får ligge i fred i frysedisken.

–Du får jo maten ferdig, kan putte den rett i stekeovnen. Og du behøver ikke stresse med å kjøpe ribbe og medisterkaker og tilbehør og alt det der, sier han.

Jul med film og venner

Take away-middagen har allerede blitt populær. I fjor satte 60 personer seg opp på bestillingsliste i forkant. Noen spiser det hjemme for seg selv og ser en film. Andre spiser det med venner.

– I fjor var det en som synes at ribben var så god at han sa «Åh, kan jeg gifte meg med den som har laga den ribben?», ler Johansen.

Bildet viser to damer med forkle på som står på et kjøkken med brett med mat foran seg. Den ene holder hendene i hoftene, den andre strekker hånda ut foran seg som for å poengtere et poeng. Begge ler. I bakgrunnen står en annen kvinne.
DEDIKERTE FRIVILLIGE: På kjøkkenet til Kirkens Bymisjons kafé i Tønsberg er det god stemning blant dem som lager maten.

Matfilosofi for mer enn magen

For henne er «verdig mat» stikkord for alt hun gjør på kafeen, inklusive tilberedelsen av julemiddagen. Det handler både om hva de serverer, og måten de serverer det på.

I fjor avskaffet de for eksempel sitt gamle system med at man kunne «krite» på maten når man var blakk. Istedenfor innførte de et nytt system der kaffe og brødskiver er gratis, mens middag og vafler fortsatt koster penger – 20 kroner dagen. Poenget er at alle skal være velkomne, uansett om de kan betale eller ikke.

– Da slipper de å juge om hvorfor de ikke har penger. I stedet kan de si, «du i dag har jeg veldig lyst på brødskiver», sier Johansen.

Når ideen først er der, trenger man bare viljen. Jeg håper virkelig at andre lar seg inspirereSiv Monika Johansen, kokk i Kirkens Bymisjon

Gjestene vet best selv

I tillegg handler matfilosofien hennes også om å respektere at den spiser maten vet best selv hva han eller hun trenger. Gjestene får forsyne seg det de vil ha selv, stort eller lite. Vil de ikke ha grønnsaker eller salat, skal ingen tvinge dem. For noen kan ha dårlig tannhelse. Andre kan ha assosiasjoner knyttet til dårlige barndomsminner eller institusjonsmat, påpeker Johansen.

– Som en av gjestene sa til meg: «Jeg hæler ikke spise suppe, jeg Siv. For da mamma laga tomatsuppe til meg så tok hun bare en boks tomatpuré og helte på en liter vann fra vannkokeren», forteller Johansen.

Hun jobber derfor aktivt med synsinntrykket og smaksbildet for å gjøre maten mer fristende. Blant annet blander hun inn andre smaker, lukter og farger enn de man vanligvis forbinder med en rett. Mat metter mer enn bare magen, sier hun.

Bildet viser to mennesker som holder rundt hverandre mens de ser inn i kameraet og smiler.
GLAD I GJESTENE: Kokken Siv Johansen er glad i gjestene som kommer innom Møtestedet kafé. Her er det Knut Arne Simonsen, deltaker i arbeidstilbudet I Jobb, som får en klem.

Julematen kommer fra overskuddsmat fra butikker, restauranter og julebord i området. Den tilberedes, pakkes og fryses ned på caféen. De som får maten, kan spise den når de vil. Enten det er julaften eller en annen dag.

Freddy Møller (62) for eksempel, som skal bruke take away-tilbudet for første gang i år, vet ikke om han skal spise maten selve julekvelden.

– Det kommer an på så mye, i den situasjonen jeg er i, sier Johansen, som av og til går en hel uke uten mat når han ruser seg.

Slik er det for mange av gjestene på kafeen, bekrefter kokken. Da pleier hun å passe på at de tar det rolig, og ikke overspiser når de begynner å spise igjen.

Tønsberg er eneste stedet

Så vidt Johansen vet er Tønsberg det eneste stedet i Norge som har opprettet et slikt take away-tilbud. Men hun ser gjerne at andre rapper ideen.

Hva må på plass for at andre skal gjøre det samme som dere?

– Ikke så mye, svarer Johansen.

– Når ideen først er der, trenger man bare viljen. Jeg håper virkelig at andre lar seg inspirere, sier hun.

Take away-julemiddag

Alternativt julefeirings-tilbud utviklet av Kirkens Bymisjon i Tønsberg.

Tilbyr julemiddag pakket i porsjonspakninger som kommer hjemkjørt på døra lille julaften.

Maten kommer fra overskuddsmat fra butikker og restauranter i Tønsberg og omegn som doneres til Kirkens Bymisjon.

Tilbudet er gratis.