Bruk av antidepressive medikamenter

Vi informerer om antidepressive medikamenter – virkninger og bivirkninger. Dette er et tema som kursdeltakerne ofte har mange spørsmål om. Vi understreker betydningen av å ha et reflektert forhold til egne behov og ønsker i forhold til medikamentell behandling – antidepressiver er virkemidler som pasienten benytter seg av i arbeidet med depresjonen.

Mange avslutter behandlingen

Mange deprimerte pasienter tar ikke medikamentene som foreskrevet. 30 prosent slutter å ta medikamentene i løpet av den første måneden, mens opp mot 50 prosent avslutter behandlingen i vedlikeholdsfasen. Opplevelse av manglende effekt er én av mange årsaker til at dette skjer.

Deprimerte mennesker klandrer ofte seg selv for ikke å bli bedre. De kan bruke det at de må ta medisiner, som eksempel på at de er for hjelpeløse til å klare seg selv. Slike tanker er en del av depresjonens negative tankemønster. Mange mangler kunnskaper om antidepressiver, eller har for liten støtte fra familie og nettverk. Andre opplever ubehagelige bivirkninger, eller frykter at slike skal oppstå.

Viktig med informasjon

En svært viktig faktor er alliansen med behandlende lege. Legen må sette av tilstrekkelig tid til å gi informasjon og følge opp behandlingen. Pasienter som påbegynner behandling med antidepressiver, skal informeres om at det tar tid før medikamentet får full effekt, behandlingens tidsplan, når og hvordan den skal evalueres, viktigheten av å ta medikamentet som foreskrevet, og mulige bivirkninger og seponeringssymptomer. Et tema for diskusjon på kurset er hvordan den enkelte pasient kan sikre seg et best mulig samarbeid med lege om vurdering og gjennomføring av eventuell medisinering.

En mulighet er sammen med legen å oppsummere erfaringene med den medikamentelle behandlingen, og eventuelt hva som kunne vært gjort annerledes. Hvis en senere må gå til annen lege, er dette verdifull informasjon å formidle videre. Vi sier at en god lege vil lytte oppmerksomt til de erfaringer en har gjort seg, og ta dem med i vurderingen av hvordan behandlingen bør legges opp. Viktige temaer er:

•     Hvilke medikamenter ble forsøkt?

•     Hvilke medikamenter virket best?

•     Hvilken dosering ble benyttet?

•     Bivirkninger og tiltak mot disse

•     Når effekten begynte å komme

Hovedvekten på vårt kurs legges på antidepressiver, men vi tar også opp medikamenter som har stor betydning for forebygging ved bipolar lidelse, som litium og antiepileptika.

Les også

Norsk Råkk spilte på fest i børsparken

Nabolagsfest for tiende året

- I år fyller festen her i Børsparken 10 år. Så det blir bursdagskake! forteller leder for Møtestedet Kari Gran til jubel fra langbordene.

Sporet trenger frivillige til viktig innsats på Oslo S

Det er ikke alle som skal rekke et tog, shoppe eller drikke kaffe på Oslo S. Også mange mennesker som opplever større og mindre livskriser søker hit. Disse menneskene ønsker Kirkens Bymisjon å være tilstede for, men vi trenger frivillige for å klare det.