Et fargerikt fellesskap med glede og latter
Under de fargerike paraplyene i byparken møtes kvinner i alle aldre - samlet på tvers av språk, kultur og fødested. En felles sommeravslutning, med feiring av innsats og markering av fellesskap.
På gresset i byparken sitter unge og gamle kvinner, de prater og hygger seg, mens de spiser et fellesmåltid. Det er sommeravslutning for «Kvinner i sentrum», et prosjekt i regi av Kirkens Bymisjon Drammen, rettet mot flerkulturelle kvinner. Hutheil Alhefel er prosjektleder, og kommer selv fra Syria – hun har selv erfart hva som kreves for å komme inn i det norske samfunnet.
Gir stolthet og mestringsfølelse
Byparken ga denne kvelden en nydelig ramme rundt sommeravslutningen, med regntunge skyer som lå og lurte i horisonten. Kvinnene samlet seg under himmelen av fargerike paraplyer, kunstinstallasjon «Umbrella sky» som åpnet i parken 19. juni. En verdenskjent installasjon fra Portugal, bestående av 400 lyse og fargerike paraplyer, en litt uvanlig kunstform. Akkurat som prosjektet «Kvinner i sentrum» som skaper nye verdier og muligheter for innvandrerkvinner.
FAKTA:
- Kvinner i sentrum er et prosjekt, finansiert av AVdir, som retter seg mot flerkulturelle kvinner i drammensområdet.
- Prosjektet skal gi kvinnene et opplevd fellesskap, styrke norskferdigheter, kunnskap om det norske samfunnet og bidra til at de selv kan erfare å være ressurser både for seg selv og andre i eget miljø.
- 2018 var 81 kvinner jevnlig deltakere i prosjektet og 20 frivillige hvorav 9 er etnisk norske og 11 er minoritetsbakgrunn.
- Prosjektet legger til rette for gode sosiale møteplasser på tvers av nasjonaliteter.
- Det er stor aktivitet i prosjekt hele året, forskjellige aktiviteter 3 til 4 ganger i uken. Det er bl.a. temasamlinger, norskkurs, filmkvelder, håndarbeidskvelder, sykkel, ski og svømme- opplæring, datakurs og matlaging.
– Det mest positive med prosjektet er at det hjelper utenlandske kvinner til å føle seg trygge og da vil de ta sine første skritt mot integrering selv. Her finner de venner utenfor hjemmet, praktiserer norsk og lærer seg å bli selvstendig. Slik det forventes at kvinner i Norge er, sier prosjektleder Hutheil Alhefel.
Prosjektet er unikt og det har lyktes med arbeidet sitt. Denne kvelden strømmet kvinner med fargerike kjoler og hijaber til parken. Hutheil hadde kontroll og gledet seg over alle som kom. Det store oppmøte kom allikevel litt overraskende på henne – underveis måtte hun løpe til nærmeste butikk og kjøpe flere papptallerkener – de hadde kjøpt 100 og det ble for lite!
Frivillig glede
Det er stor glede og vilje blant de frivillige i prosjektet, de gleder seg over å ha fått muligheten til å være frivillige – i et prosjekt med så mange flotte kvinner og ulike kulturer.
– Det er utrolig hyggelig å være frivillig, det gir meg virkelig mye, sier Siv Renate Mølstad.
Til daglig jobber Mølstad som konduktør, men er frivillig for å lære minoritetskvinnene norsk.
– Jeg liker å reise og oppleve fremmede kulturer, og her får jeg oppleve det, sier hun og smiler fornøyd.
På festen i parken, hadde prosjektleder Hutheil Alhefel regien. Hun er fargerik og full av energi, men hun har mange gode og flinke hjelpere som er frivillige i prosjektet.
– Hutheil er et godt forbilde for andre kvinner, helt fantastisk! Hun er en viktig brobygger mellom de ulike kulturer som kvinnene kommer fra, legger Siv Mølstad til.
Kjennskap til nærområdet
«Kvinner i sentrum» tilbyr et fellesskap litt utenom det vanlige, her blir kvinnene helt frivillig med på aktiviteter av forskjellige slag. Aktivitetene er valgfrie, men mange har vært med på både ski, sykkel og svømmekurs. Yoga og Zumbadans er en av de mange faste aktivitetene gjennom året.
– Zumbadans gruppen er en veldig fin gruppe, jeg ser at det er stor glede for alle å være med, sier Vibeke Wang, frivillig danseinstruktør. Prosjektet har gitt og gir meg noe helt spesielt, for prosjektet er helt unikt, legger danseinstruktøren til, som for øvrig har holdt på med dans i 23 år.
– Det er veldig fint her, jeg ble så glad da jeg fikk høre om dette! Det er første gang jeg er med i dag, sier Gada Ayoob, som sitter på gresset og hygger seg med god mat.
Mange innvandrerkvinner står langt unna arbeidslivet og har lite kontaktnett. Gjennom prosjektet får kvinnene informasjon og en arena for trivsel, læring og utvikling. Hotheil Alhefel er selv en foregangskvinne for gruppen. Hun er småbarnsmor, studerer og jobber 50 % i prosjektet.
– Jeg er veldig lykkelig på vegne av prosjektet og ser i dag at det er suksess, særlig fordi minoritetskvinner har et sted å gå til som kan gi dem styrke og samhold, sier Hotheil.
Dette året har hun jobbet systematisk og planlagt mange aktiviteter og kvinner med minoritetsbakgrunn strømmer til prosjektet. Sammen bidrar de på en naturlig måte med å spre informasjon og holdninger, for kvinner med minoritetsbakgrunn representerer en unik ressurs i samfunnet vårt.