Rus og depresjon
Rusmiddelproblemer, angst og depresjon vil inngå i et gjensidig forsterkende samspill, med forverring av psykiske plager, forlenget depresjon og problemer knyttet til familie, arbeid og økonomi. Vi presenterer mulige sammenhenger mellom rusmiddelproblemer og depresjon:
• Depresjonen og rusmiddelproblemet er uavhengige av hverandre
• Rusmiddelproblemet som følge av depresjonen
• Depresjonen som følge av rusmiddelproblemet
• Begge problemene skyldes felles bakenforliggende faktorer
• De to problemene forsterker hverandre
Så inviterer vi til refleksjoner omkring slike sammenhenger i forhold til eget liv. Grunnlaget for endring på dette området vil være å utforske ambivalens, bygge motivasjon og styrke troen på egen mestring. Her informerer vi om stadiesirkelen for endring (fra føroverveielse, via overveielse til handling og vedlikehold). Det samme gjelder prinsippene for motiverende intervju og endringsfokusert rådgivning.
Motivasjon er viktig for å oppnå resultater, enten det gjelder å redusere bruk av rusmidler eller å få kontroll over angst og depresjon. Endringsfokusert rådgivning er en samtalemetode for å utvikle motivasjon for endring mot viktige mål. Hensikten er å diskutere fordeler og ulemper ved endring, og finne frem til hva som er din motivasjon. Hva kan du oppnå ved å forandre på noe, og hva kan du risikere ved ikke å forandre på det?
Først i samtalen prøver dere å få et bilde av hvordan du opplever din situasjon, og å diskutere hva som kan være lurt å gjøre av endringer i livsstil, mestring av sykdom og rusmiddelproblemer. Spørsmålet er: På hvilket område ønsker du forandring, og hva er dine egne argumenter for å gjøre noe her?
Det vil som regel være både fordeler og ulemper ved å endre seg. Vi kan både vinne noe og tape noe. Derfor er det naturlig å være usikker og ambivalent når noe viktig står på spill. Vi tenker: ”skal–skal ikke”, ”vil–vil ikke”, ”på den en siden–på den andre siden”. En kan ofte oppleve å være i en fastlåst situasjon, og det blir vanskelig å vite hva som er gode beslutninger. Da er det nyttig å utforske begge sider ved en sak, både hva det vil koste å endre på noe og hva en kan vinne på det.
Gjennom endringsfokusert rådgiving kan du finne frem til hvilke mål som er viktigst for deg. Deretter kan du se på hvordan du skal klare å nå målene dine. Hvilke hjelpemidler og metoder trenger du, hvordan kan andre hjelpe deg, og hvordan kan du gå frem for å få det bedre?
Et råd vi kan gi er å registrere sitt rusmiddelbruk over en viss periode. Da kan en få frem nyttig informasjon som kan gi et utgangspunkt for diskusjon av veivalg og mål. Som kursledere legger vi vekt på at økt kontroll med rusmiddelbruk vil kunne gi lettere stemningsleie, bedret søvn og redusert angst, og bidra til at annen behandling vil bli mer virkningsfull.