Problemer har dessverre en stygg tendens til å gå i arv. Utenforskapets vonde sirkel er vanskelig å bryte.
I det døgnåpne helsetilbudet 24SJU i Oslo sentrum var det ved utgangen av 2011 registrert 182 brukere mellom 18 og 25 år. Det er både urovekkende og overraskende at en så stor gruppe blant brukerne som strever med rus/psykiatri er så unge. En del av disse ungdommene hadde et tilbud i barnevernet fram til de fyllte 18 år. For noen er ”festrusen” i ferd med å ta overhånd. 24SJU samarbeider godt med uteseksjonen i Oslo Kommune. Samtidig viser antallet unge brukere at arbeidet må styrkes. Det må gjøres mer for å forebygge og forhindre at barn blir til unge voksne med alvorlige problemer. Dessuten må vi gjøre enda mer for å bistå når problemene først har oppstått.
Dessverre har problemer en stygg tendens til å gå i arv. Utenforskapets vonde sirkel er vanskelig å bryte. Derfor er det viktig i alt sosialt arbeid og alt inkluderingsarbeid, å prioritere innsatsen for barna.
Myrsnipa
Ikke alle foreldre har den daglige omsorgen for sine barn. Det kan være mange grunner til at barnevernet griper inn, for eksempel rusproblemer eller psykisk sykdom hos foreldrene. Myrsnipa er et Bymisjons-tiltak som legger til rette for trygge samvær mellom barn og foreldre i slike situasjoner, sammen med kompetente fagpersoner. Økt livskvalitet og bedre utviklingsmuligheter for både barna og foreldrene, er målet. Denne arbeidsmåten har økt i omfang etter at Myrsnipa ble etablert, og modellen er nå spredd til flere byer.
Innsattes barn
Vi har nå et særlig fokus på innsattes barn. Det kan være både skremmende og utfordrende å ha far eller mor i fengsel. Dessuten er fengselet en lite egnet ramme for godt samvær mellom barn og foreldre. Ved å møtes i Myrsnipas leilighet kan samværet foregå på en trygg måte, tilrettelagt og sikret av ansvarlige fagpersoner.
Barnevern er et viktig og underprioritert felt. Barna fortjener det aller beste. Vi som er voksne må gjøre det vi kan for å bryte vonde sirkler og forhindre at problemer går i arv. Derfor vil jeg framheve barnevernets viktige og vanskelige arbeid. En del av Kirkens Bymisjons innsats foregår på dette feltet, i tett samarbeid med offentlige barnevernstjenester. Både forebyggende arbeid og mer problemløsende arbeid overfor barn, unge og deres familier, må være førsteprioritet i vårt samfunn. Kirkens Bymisjon og andre ideelle organisasjoner har mye å bidra med.
Asylbarna
Denne våren er det debatt om de såkalte asylbarna. I Kirkens Bymisjon er vi forsiktige med å mene for mye om den generelle asylpolitikken, fordi den ligger i ytterkant av vårt erfaringsfelt. Men når barn bor i Norge, kanskje er født i Norge, de går på skole, snakker norsk og opplever Norge som sitt hjemland, da må vi si tydelig ifra. Vi vil ikke akseptere at disse barnas framtid brukes som et politisk middel, at tvangsutsendelse brukes som et signal om streng asylpolitikk, slik regjeringen legger opp til. Barnas beste er den verdien som må tillegges størst vekt. Det gjelder i barnevernet, og det gjelder uavhengig av barnas eller foreldrenes opphavsland og juridiske status.
(Denne teksten er lederartikkel i siste nr. av bladet Bymisjon, som kommer ut i disse dager.)