Et rungende rop etter boliger

Kvinnen har levd et liv med rusavhengighet og bostedsløshet. Hun er utslitt, både fysisk og psykisk, men kan ikke søke om metadon og uføretrygd så lenge hun ikke har en adresse. Å få en adresse tar tid. Den tiden har hun ikke. 

Nå må jeg si noe om mangelen på boliger! Dette er et evigvarende problem for den gruppen medmennesker vi møter på 24SJU. Igjen og igjen stopper alle muligheter for endring i livet opp fordi boligen og hjemmeadressen er ikke-eksisterende. For noen har den vært det i hele deres voksne liv.

Ropet etter boliger, også tilpassede boliger med oppfølging, har vært rungende fra mange av oss nær rus- og psykiatrifeltet i mange år. I like mange år har vi blitt møtt med at dette skal prioriteres, fra politikere i både kommune og stat.

Svak velgergruppe

Jeg tror på at politikerne mener det når de sier at det står på prioriteringslista. Jeg tror på at politikerne virkelig ser at det er mangel på boliger og at dette forverrer livssituasjonen ytterligere for dem det gjelder. Jeg tror på at det er tverrpolitisk enighet om at det må bygges flere boliger til mennesker med rusavhengighet og psykiske lidelser.

Det jeg imidlertid erfarer igjen og igjen, er at denne gruppa stadig må skifte plass på prioriteringslista. Det oppstår alltid noe som må ”tas først”, som er viktigere. Og her er jeg vel noe mer desillusjonert. Det er jo ikke akkurat en sterk velgergruppe vi snakker om. I dag savner jeg mer og mer politikere og partier som tør å stå for det de tror på. På kort sikt kan det bety færre stemmer – på lang sikt vil de vinne!

Ingen hjelp uten adresse

En av hovedprioriteringene i Oslo kommunes handlingsplan for sentrumsarbeidet 2012-2015 er etablering av boliger for den relativt store gruppa som i dag frister tilværelsen i hovedstadens ulike hybelhus og midlertidige boliger. Jeg vil her bare nevne kort situasjonen for to av kvinnene vi samarbeider med her på 24SJU:

Den ene er i slutten av 30-årene og har levd et liv med rusavhengighet og bostedsløshet i hele sitt voksne liv. Hun er i dag så utslitt, både fysisk og psykisk, at vi må snakke om at hun har begrenset med leveår foran seg. Hun vil gjerne ha metadon, og hun har også krav på uføretrygd. Imidlertid kan ingenting søkes så lenge hun ikke har en adresse. Det å få en adresse, tar tid for en i hennes livssituasjon. Den tiden har hun ikke.

Den andre kvinnen er relativt ung. Hun har noen livsproblemer som krever god oppfølging og omsorg over tid. Samtidig har hun et akutt problem med sin fysiske helse. Hun er for frisk for sykehus og for syk for midlertidig bolig. Hun står på gata.

Når kommer boligene?

Et av de største hybelhusene i Oslo er Ila Hybelhus for menn. Personalet som jobber der gjør en heroisk innsats for sine beboere, men huset er stort og uoversiktlig, og mange av dem som bor der i perioder er alvorlig syke både psykisk og fysisk.

Oslo kommune har vedtatt å legge ned Ila Hybelhus i løpet av 2014. Det er vi glade for. Handlingsplanen som varsler flere boliger for denne gruppen, varer fram til 2015. Kommer boligene i løpet av 2014?


Kirsten Frigstad

Leder 24sju - døgnåpne helse- og velferdstilbud til de mest utsatte rusavhengige i Oslo

Jeg er leder på 24sju, Kirkens Bymisjons døgnåpne helse- og velferdstilbud til de mest utsatte rusavhengige i Oslo.

Se flere innlegg av Kirsten Frigstad