For synlige til å bli sett

Vi har fått en ny stortingsmelding om rusmiddelpolitikken. Den har fått navnet «Se meg!» Litt paradoksalt for oss Oslo-folk. Her i byen skal nemlig rusavhengige helst ikke ses, de skal være minst mulig synlige.

Her i byen får rusavhengige ofte store problemer når de oppholder seg i det offentlige rom. Står de flere enn tre, fire sammen vil de raskt påkalle seg politiets oppmerksomhet. De vil da fort mistenkes for kjøp og salg av illegale rusmidler – som oftest med god grunn – politiet gjør sånn sett bare jobben sin.

Ekstra synlig og ekstra utsatt

Blir du tatt, blir du bortvist. Du må da ikke vise deg eller oppholde deg innenfor et bestemt område. Litt avhengig av hva du blir mistenkt for der og da, og hva du er tatt for fra før, varer bortvisningen fra 24 til 36 til 72 timer. Det er ikke lett for enkelte å holde oversikt over hvor mange timer det har gått.

Det er en gruppe som er ekstra utsatt. Det er de som er mest synlig, de som er godt kjent av politiet fordi de har vært en del av miljøet i årevis. De har det verst. Det øker utvilsomt stresset og frykten i en fra før ekstremt vanskelig livssituasjon. Stresset for ikke å få tak i det du trenger før du blir sjuk, frykten for å bli tatt.

Rørende beskrivelse, lite nytt

Tilbake til stortingsmeldingen «Se meg!». Et kapittel i denne meldingen har overskriften Solidaritet med særlig utsatte mennesker (Kap. 7 s. 99). Jeg blir nesten rørt. Kapittelet gir en god og korrekt beskrivelse av situasjonen for rusavhengige med omfattende hjelpebehov – og refererer også til en rekke relevante tiltak.

Jeg finner imidlertid lite nytt, om noe i det hele tatt. I denne sammenhengen må jeg spesielt trekke fram det som meldingen sier om åpne bruker- og omsetningssteder. Meldingen påpeker, som sant er, at de åpne russcenene tradisjonelt sett har blitt møtt med straffereaksjoner og aksjoner – og at dette er tiltak som ikke har endret noe som helst.

Jeg leser spent videre i meldingen. Hva sies om alternativer? Skal vi endelig få slutt på disse formålsløse aksjonene? Vel, vi får vente og se. Helsedirektoratet skal nemlig utarbeide anbefalinger om hvordan kommunene bør håndtere utfordringene knyttet til åpne russcener…

Vi venter spent på anbefalingene, og ikke minst, om kommunene vil følge dem?

Les også: Begynnelsen på slutten for «krigen mot rusavhengige»