Jeg greier ikke slutte å undre meg over at helseministerens 10 grep for å gi sykehuspasientene et bedre tilbud, verken inneholder ordene menneske eller pasient. Derfor foreslår jeg et ellevte.
Morgenen startet med en lang telefonsamtale med en pårørende til en enslig, eldre dame. Som så mange andre eldre har hun et sammensatt sykdomsbilde. Hun har KOLS, nyresvikt, hjertesvikt og er dessuten rammet av demens. Inntil nå har hun ved hjelp av hjemmesykepleie, dagtilbud og familie greid å bo hjemme.
Nylig ble hun lagt inn på sykehus. Sykehusets vurdering etter avsluttet medisinsk behandling er at hun ikke lenger kan bo hjemme, en vurdering pårørende og kommune er enig i. Hun er ferdig behandlet en fredag ettermiddag, uten et ord, et varsel til de pårørende (som bor et stykke unna) sendes damen hjem i drosje, mer forvirret enn noen sinne.
Hvorfor skjer slikt? Hvem lar slikt skje? Hendelsen får selvfølgelig etterspill ved at det klages inn til fylkesmannen.
10 grep for bedre sykehustilbud
Vår helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre presenteret nylig sitt samlede styringsbudskap, politiske mål og forventninger til sykehusene. I den påfølgende debatten har ministeren vår fått mye kred for de 10 grepene han skisserer, for å være offensiv og løsningsorientert.
Og for de som ikke helt skulle huske, dette er grepene:
1) Lengre åpningstid
2) Mer heltid
3) Bedre oppgavefordeling
4) Avvikle legekvoter
5) Enklere rapportering
6) Raskere diagnoser
7) Ny teknologi
8 ) Bedre prioritering
9) mer samordning
10) Bedre ledelse.
Selv om jeg jobber innenfor helse- og sosialfeltet, skal jeg ikke påberope meg noen form for kompetanse innenfor sykehusdrift. Jeg befinner meg jevnt over i randsonen, med fokus på forebygging av innleggelser, på lavterskelnivå. Men det har skjedd, og formodentlig vil det også skje igjen – at jeg selv trenger sykehustjenester. Da er jeg enten pasient eller jeg er pårørende.
Hvem er eksperten?
Likevel – min inkompetanse til tross – jeg greier ikke å slutte å undre meg over at ingen av de 10 grepene inneholder ordene menneske eller pasient.
Jeg undres på hva det betyr? Tenker man at sykehusene produserer helse? Hva er helse? Og hvem er den egentlige eksperten; personen selv eller sykehuset?
Er det virkelig mulig å løse sykehusutfordringen uten å løfte frem, og i alle ledd jobbe mer med, samspillet med pasient og pårørende?
Et ellevte grep
Og til helse- og omsorgsminister Støre: hvis jeg får lov til komme et innspill, legg til et 11. grep og la det hete:
«Bedre sampill med pasient og pårørende».