Det er bedre å vite

Den unge kvinnen sitter i sofaen og ser urolig ut. Hun har ringt oss tidligere på dagen fordi hun var redd for at hun var hivsmittet. Etter samtalen med Monica har hun bestemt seg for å teste seg.

shutterstock_300634370

Som oftest er det norske kvinner og menn som velger å komme til Kirkens Bymisjons senter for personer berørt av hiv, Aksept, for å teste seg. Jeg blir derfor glad når jeg ser denne kvinnen i hijab. Vi ønsker at innvandrere også finner veien til oss for testing og informasjon.

Ubeskyttet sex to ganger

Inne på kontoret forteller hun meg at hun er veldig engstelig fordi hun hadde hatt ubeskyttet samleie to ganger. Det hadde blitt slutt med kjæresten og hun var svært sårbar og ute av seg. Med litt for mye alkohol i kroppen hadde forsiktigheten gått fløyten et par ganger. Nå hadde hun vært veldig redd helt siden dette skjedde for 4-5 måneder siden. Vi snakker sammen om smitterisiko, hva hun vet om hiv og hvordan hun tror hun ville reagert dersom testen viser at hun er hiv-positiv.

Før du leser videre, har jeg lyst til å gi deg litt info om smitterisiko: Hiv smitter seksuelt gjennom vaginalt og analt samleie. Man kan beskytte seg ved å bruke kondom gjennom hele samleiet. Mange som smitter andre med hiv, vet ikke selv at de er hivpositive. Hivpositive som går på vellykket behandling, og som ikke har målbart virus i blodet, er i praksis ikke smittsomme. Det er derfor tryggere å ha ubeskyttet samleie med en velbehandlet hivpositiv enn med en person som ikke kjenner sin hiv-status.

Ønsker du å teste deg? Kirkens Bymisjon tilbyr hurtigstest i både Oslo (Aksept) og Bergen. 

Forbinder hiv med død

Kvinnen sier at hun vet veldig lite om hiv. Jeg spør om hun tenker på død når vi snakker om hiv, og det nikker hun bekreftende til. Vi snakker videre om dette, om at man nå kan leve godt og lenge med viruset, at man ikke er smittsom når man står på vellykket behandling.

Hun forteller at hun kjenner en som lever med hiv i hennes eget miljø. Denne kvinnen blir hengt ut og mobbet av de andre i miljøet. De snakker om henne, at hun er farlig å være sammen med, at de kan bli smittet av henne bare ved å være sammen med henne. De fryser henne ut, og hun har det veldig vanskelig. Derfor vil hun ikke fortelle det til noen dersom hun er hivpositiv.

Jeg spør om hun har noen hun kan snakke med i så fall. Hun sier først nei, men vi kommer frem til at hun kan snakke med den andre kvinnen. Jeg forteller at hun også kan få hjelp på Aksept.

Les også: Hiv diskriminerer ikke

To prikker betyr positiv

Jeg gjør meg klar til å ta testen. Hun ser enda mer nervøs ut, og hun bestemmer seg for ikke å se på når resultatet viser seg. To prikker betyr at man er hivpositiv, én at man ikke er det.

Testen tar kun noen få minutter. Jeg stikker i fingeren hennes, samler litt blod, rister dette i den første væsken i testen og heller i beholderen. Væske nummer to helles i etter at alt er sugd opp. Nå er det det nervepirrende minuttet. Vil vi se én eller to blå prikker? Ut fra hennes fortelling er jeg 99 prosent sikker på at vi vil se én prikk, men man kan aldri være sikker.

Tabu å snakke om hiv

Det blir én blå prikk. Kvinnen blir veldig lettet og gråter litt. Det har vært fire tunge måneder hvor hun har tenkt mye, bekymret seg og vært redd. Hun har ikke turt å få noen ny kjæreste av redsel for å smitte ham.

Når hun går, sier hun: «Jeg skal fortelle om dette stedet til mine venner. Det er ingen som tester seg i mitt miljø, hverken for hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer. Selv om de vet at de har fått noe, går de ikke til lege før de virkelig må på grunn av problemene. Det er tabu å snakke om sånne problemer, de later som de ikke finnes.»

Jeg blir så glad når jeg møte unge kvinner som er så modige og ansvarlige som henne.

______________________________________________________________

Fakta om hiv:

Hiv står for Humant Immunsvikt Virus. I dag lever ca. 40 millioner mennesker med hiv i verden. I Norge er det i overkant av 5000 personer som lever med hiv.

Hiv kan smitte gjennom blod, vanligvis ved deling av sprøyter, ved seksuelt samvær og fra mor til foster eller barn (amming). Hiv smitter ikke gjennom sosial omgang, det smitter ikke gjennom kyss, tårer, berøring, svette eller spytt.

Velbehandlede hivpositive med ikke-målbart virus er i praksis ikke smittsomme.

Hivpositive kvinner kan føde barn og smitter ikke barnet hvis de står på vellykket behandling. Man kan leve godt og lenge med viruset med gode medisiner.

Hvis du har blitt hiv-smittet er det viktig å komme raskt på medisiner, både for å ivareta egen helse og for ikke å smitte andre. Hvis du har vært i en risikosituasjon er det lurt å teste deg. Mange går med hivinfeksjon i mange år før det oppdages.

På Aksept, senter for alle berørt av hiv, kan du teste deg for hiv anonymt og gratis. Ta kontakt på telefon 23 12 18 20, eller på epost: hurtigtest@aksept.org for å bestille time. www.aksept.org 

_____________________________________________________________

Les også:

«Tre år gamle Maria og mamma er på lekeplassen omtrent fra morgen til leggetid, for Maria har ikke rett på barnehageplass. Mamma er nemlig papirløs.»