Både effektene og intensjonene av loven bør evalueres, samt eventuelle (negative) konsekvenser for de personene som selger sex.
Avvikling av sexkjøpsloven er blitt et aktuelt politisk tema, ikke minst etter at vi nå får regjeringsskifte. Partier, men også interessegrupper, fremfører sterke påstander om hvor vellykket – eller mislykket – loven er. Så langt har det vært lite rom for nyanser, eller åpenhet for å drøfte lovens effekt i lys av forskningsbasert kunnskap. Samtidig har Justisdepartementet varslet en evaluering av loven. Fafo, som er en av de tyngste fagmiljøene på prostitusjonsfeltet, har ikke søkt om gjennomføre evalueringen. De vurderer at mandatet for evalueringen er for snevert. Både effektene og intensjonene av loven bør evalueres, samt eventuelle (negative) konsekvenser for de personene som selger sex.
Nadheim – Kirkens Bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, har drevet oppsøkende arbeid i prostitusjonsmiljøene i over 30 år i Oslo. Vi arbeider oppsøkende både i forhold til gateprostitusjon, og i forhold til salg av sex fra leiligheter, hoteller og institutter (innemarkedet). En evaluering vil i seg selv gi et bedre beslutningsgrunnlag for å drøfte eventuell avvikling av loven, og trolig gi et mer nyansert bilde enn de bastante påstander som framføres. Og ikke minst vil evalueringen kunne være et redskap til å sette fokus på hvilke tiltak som kan bedre situasjonen for personer i prostitusjon – inklusive personer utsatt for menneskehandel.
Evaluering av loven er ikke enkelt, fordi det er mange andre forhold som påvirker situasjonen for personer i prostitusjon utover selve loven; økt fokus på annen lovgivning, f.eks hallikloven, finanskrisen i Europa, migrasjonmuligheter, for å nevne noen. Derfor må evalueringen være bred, og i tillegg fokusere på flest mulig effekter av loven, ikke mist også vurdere om påtenkte effekter har uteblitt.
Som prostitusjonstiltak, med kontakt med over 900 personer i prostitusjon (2012), og individuell oppfølging av ca 100 antatte ofre for menneskehandel, vil vi peke på noen effekter av loven som er sannsynlige:
• Gateprostitusjonen har blitt mindre
• Innemarkedet har endret seg, både med hensyn til organisering og kanskje omfang
• Forholdet mellom politi og personer i prostitusjon har blitt forverret
• Sexkjøpsloven har ført til mer intensiv oppfølging av andre lover fra politiets side
• Mange i prostitusjon føler seg mer overvåket av politi
• Forholdene for personer i prostitusjon er generelt forverret
Det er mange andre forhold vi er svært usikre på, blant annet om loven har påvirket arbeidet mot menneskehandel, det totale omfanget av prostitusjon, og om mulige holdningsendringer. Det mest sikre vi vet, er at vi ikke vet så mye. Vi ønsker derfor sterkt en grundig evaluering av loven, og håper det også kan føre til en mer nyansert debatt om loven, og hvilke tiltak som kan iverksettes for å bedre situasjonen for kvinner og menn i prostitusjon.