Når man blir utsatt for en sterk og vond opplevelse, kan man enten bekjempe den, stikke av eller fryse.
Jeg vil introdusere deg for de tre F-ene: «fight, flight & freeze». Det er begreper fra stress- og traumeforskningen.
Tenk at du er åtte år og sitter på en huske, og dagdrømmer i varm sommervind. Du er helt i din egen verden. Plutselig blir du overrasket av den største mobberen fra skolen, han truer med å slå deg. Du har tre instinktive responser:
Du kan stikke av (Flight). Du løper avgårde, og kroppen din pumper ut adrenalin. Du kjenner deg sterk som klarer å komme deg ut av situasjonen. Mest sannsynlig utvikler du en frykt for lekeplasser, dagdrømmer eller det å være alene.
Du kan ta opp kampen mot mobberen (Fight). Du kan vinne eller tape. Kjemikalier sprutes ut i kroppen for å gi deg krefter til å vinne. Men om han er sterkere enn deg, kan det hende du heller vurderer å:
Bli til en frossen kanin (Freeze). Du legger deg ned som en frossen kanin, slik at reven ikke lengre interesserer seg for deg. Du gjør deg usynlig, slik at ingen kan se deg. Du gjemmer liv og følelser bort, så ingen kan såre deg. Du ligger urørlig, det er umulig å fange deg igjen. Men du blir sliten. Savner du deg selv?
Kanskje noen trivialiserer det du har opplevd. Sier: «Kom over det! Skjerp deg» eller «Big boys dont cry». Huff.
Nei, face it! Studier viser at du kan føle deg mer myndig og sterk i eget liv etter at du har sett opplevelsen i øynene og overlevd utfordringen. Hvis vi ikke punkterer og bearbeider det som er vanskelig, vil den primitive hjernen aldri slippe taket i det som skjedde. Du forblir hjelpeløs og redd når du kommer i tilsvarende situasjoner.
Bli ikke stående som en frossen kanin på kanten av stupebrettet. «Do not plant your dreams in the field of indecision”, skrev Dodinsky.
Gå inn i livet! Vær i det som er. Plukk bær, lag syltetøy. Ditt livs syltetøy:
syltetøy from Kristin Walstad on Vimeo.