Tannlegen kan kun ta deg siste time på dagen, gynekologen har ikke time på ubestemt tid og på fødeavdelingen legges du på eget rom med stor gul varseltrekant på døren. Redselen og uvitenheten står i skarp kontrast til den faktiske situasjonen på hiv-feltet i dag.
Se for deg en person som lever med hiv. Hvilke bilder dukker opp?
Den unge afrikanske kvinnen med et lite barn på armen?
Den norske kvinnen i hvit legefrakk?
Den slitne 40-årige rusavhengige mannen som henger utenfor Møtestedet?
Den godt voksne mannen i blå skjorte og Volvo?
En gruppe ungdommer som sitter i parken og koser seg?
Jenta på 13 med langt lyst hår?
Asylsøkeren med mørk hudfarge på asylmottak?
Alle disse møter vi på Aksept, Kirkens Bymisjons senter for alle berørt av hiv. Hiv er et virus som alle kan få, og i Norge skjer det vanligvis gjennom ubeskyttet seksuell omgang. Svært få får hiv på annen måte i Norge i dag. Barn som fødes av hivpositive mødre blir ikke smittet når mor står på medisiner. Sprøytedeling skjer i liten grad lenger. Blodoverføring er ikke lenger noen risiko.
Unge med gamle forestillinger
Det er nå 35 år siden man oppdaget hivviruset. Det er 20 år siden forskerne klarte å utvikle en effektiv behandling for å holde viruset i sjakk og dermed hindre utviklingen av Aids. Likevel er det fremdeles oppslagene og redselen fra den første perioden på 80- og 90-tallet som dominerer folks kunnskap og følelser knyttet til hiv. Det er i grunnen ganske rart, selv mange unge mennesker som ikke levde på den tiden tror at det å bli hivsmittet betyr sykdom og død.
Vi på Aksept erfarer stadig vekk at det er stor mangel på oppdatert kunnskap om hiv i samfunnet. Mange av våre brukere forteller at de har blitt møtt med kunnskapsmangel, også i helsevesenet. Tannlegen kan kun ta deg siste time på dagen, gynekologen har ikke time på ubestemt tid, på fødeavdelingen legges du på eget rom med stor gul varseltrekant på døren.
Flesteparten av de som kommer og tester seg hos oss er skrekkslagne av tanken på å være hivsmittet. «Da er livet mitt over», «det vet jeg ikke om jeg makter å leve med» er utsagn som kommer ganske ofte.
Vil du ta en hivtest? Vi tilbyr hurtigtest i Oslo og Bergen.
Dette står i skarp kontrast til den faktiske situasjonen på hiv-feltet i dag. Medisinene er svært effektive og holder viruset i sjakk. De som står på vellykket behandling er i praksis ikke smittsomme, hverken seksuelt eller i forbindelse med fødsel. Man kan leve normalt, ha alle typer yrker og leve like lenge som andre.
Forebygger redselen
Skam og stigma preger hivfeltet i dag, som for 30 år siden. Dette må vi, samfunnet, gjøre noe med. Det er behov for kunnskapsbygging; blant unge mennesker, helse- og sosialpersonell og alle oss andre.
Kunnskapsbygging er forebygging. Vi forebygger den redselen som mange i dag går med og som hindrer dem i å teste seg. Vi forebygger at hivpositive møtes på krenkende og diskriminerende måter i arbeidslivet, innen helse- og sosialtjenestene og ellers i samfunnet.
Ressursene til å arbeide forebyggende på hivfeltet er små. Det er behov for mer ressurser og økt innsats for å nå frem til unge mennesker, migranter, profesjonelle og resten av samfunnet med oppdatert kunnskap om hiv.
PS! Denne teksten sto først på trykk i Vårt Land.