“..Fjorten arbeidsdøktig manna
Fjorten mann
Med standpunkt te sin stand…”
Mange kjenner kanskje igjen disse strofene fra Vømmøl Spellemannslag. Stolte karer fra Høvleriet nedpå stranda. Nå gjelder det fjorten “arbeidsdøktige manna” i Bodø – og flere til. Det gjelder noen dyktige kvinner også.
I dag sto det ikke mindre enn 16 arbeidsdyktige menn klare til å ta i et tak. Vi snakker om småjobbsentralen Jobb1 – en sentral som fikser det meste på beste vis.
Jobb1 er et lavterskel arbeidstilbud; det vil si at de som møter opp fra dag til dag får kontant utbetaling for hver dag de jobber. Før i verden fantes det flere slike tilbud. I Bodø var det bare å møte opp på kaia for å se om det var arbeid, og flere byer hadde lignende ordninger.
Det møtte altså opp 16 arbeidere i dag. Jobb1 har kapasitet til å ta i mot 5 personer hver dag. Hva så med alle de som ikke kan tilbys arbeid den dagen? Loddtrekning er løsningen.
Jeg skulle likt å se noen av oss med fast arbeid godta dette. “Nei. I dag var det så lite oppdrag. Du får komme igjen i morgen, men jeg kan ikke love noe. Nei, det blir selvfølgelig ikke lønn uten innsats”
Vi som har fast arbeid gjør en innsats i varierende grad, og lønn får vi uansett.
Hvorfor kan ikke disse arbeidsdyktige gjøre som oss? Har ikke NAV tiltak som er bedre? Det er spørsmål jeg ofte hører. Svaret er at de ikke klarer å stå i ordinært arbeid for tiden, og de klarer heller ikke alle kravene om oppmøte som NAV forlanger. De faller rett og slett mellom de berømte stolene, men å jobbe både kan og vil disse arbeidsdyktige kvinner og menn.
På Jobb 1 møter de opp, og vi gjør så godt vi kan for å skaffe så mange som mulig arbeid fra dag til dag. 5 plasser og jevnt oppmøte på 15. Det rimer ikke. Vi søker det offentlige og får gang på gang avslag. Gi oss råd til å ansette et par arbeidsledere til, ber vi. Det kan hindre rus og kriminalitet og gi arbeiderne mening i hverdagen. Lavterskel arbeid er etterspurt og det virker! Svarene vi får er at byråkratiet ikke kan tilpasses “løsarbeidere”.
Noe er forferdelig galt når systemene ikke passer til folk.