Overvåking skaper frihet

Datatilsynet åpner nå for at det kan brukes GPS-overvåking av personer med demens som har risiko for å gå seg bort. Bruk av GPS har likevel vært brukt av flere i noen år nå. Hvordan kan overvåkning skape frihet?

I morges ble jeg så glad da jeg hørte NRK-nyhetene om at også Datatilsynet ser behovet for å åpne opp for bruk av GPS for å kunne spore personer med demens som går seg bort ute. Direktør Bjørn Erik Thon ser at dagens regelverk er for strengt og stenger fornuftig bruk av denne teknologien, skriver NRK på sine nettsider. «Dokument 8-forslaget»  fra FrP om at ansatte på sykehjem skal kunne bruke GPS-sendere på pasienter har til hensikt å gi brukeren større trygghet og en bedre hverdag. Det er jeg helt enig i.

Hva handler dette egentlig om?

Nyhetsoverskrifter er ment for å fange leserens oppmerksomhet, og da må ord som skaper oppmerksomhet brukes. I GPS-saken er det blitt brukt ord som ”radiomerking” og ”vokting av demente” – ord som forbindes med alt annet enn god omsorg. Denne holdningen må endres.

Omsorg og frihet

Hør nå: Bruk av GPS handler om omsorg. Men mest av alt om frihet – frihet til å kunne bevege seg der man vil uten å risikere å bli borte. Det er uverdig å bli funnet forkommen av ukjente mennesker, dette må oppleves som svært traumatisk og krenkende for den demensrammede. I verste fall kan man risikere å fryse i hjel. Det har dessverre skjedd flere ganger.

Mennesket er født fritt, og står fritt til å ta sine valg. Når hukommelsen svikter, dømmekraften blir redusert og man ikke lenger forstår konsekvensen av å ta dårlige valg – skal man da ufrivillig miste sin frihet bak låste dører?

Opplevd verdighet

Det handler om opplevd autonomi for personer med demens. Enten man bor hjemme – alene eller sammen med noen – eller på sykehjem, der omsorgspersoner gjør sitt beste for å unngå unødvendige skader. Kirkens Bymisjon har en visjon om at alle skal oppleve verdighet i sitt liv, uavhengig av hvilken tilstand man befinner seg i. Å kunne gå ut av sykehjemmet alene, med GPS i lomma, betyr frihet og opplevd mestring i hverdagen for den det gjelder, og handler om å bidra til verdighet.

De fleste sykehjemspasienter med demens mangler samtykkekompetanse. Hvem er det som skal vernes ift. personvern? Bruk av GPS-overvåkning, der det er hensiktsmessig, er en vinn-vinn-situasjon for både pårørende, personale og den demensrammede. Dette vil være en nøkkel for å skape opplevd autonomi for denne sårbare pasientgruppen.

Vil ikke du helst bli funnet av noen du kjenner hvis du mister oversikten og skulle gå deg bort?

Les også: Tvang og tillit