Vi krever ny boligpolitikk

Det er på høy tid at Oslo kommune gjenreiser den sosiale boligpolitikken og viser respekt for sine kommunale leieboere.

Vi på Batteriet har de siste månedene jobbet sammen med representanter for beboerne i de kommunale boligene i Oslo for å mobilisere til kamp mot kommunens usosiale boligpolitikk. Vi protesterer mot at kommunen lar de kommunale leilighetene forfalle og at politikerne stilletiende godtar den voksende boligslummen som rundt 30 000 voksne og barn i Oslo lever under.

Uholdbart bomiljø – skjeve blikk

Det kan være tøft å ha hjemmet sitt i en kommunal gård eller å bo i en forslummet leilighet midt i et vanlig borettslag. Mange kan fortelle om negative kommentarer og blikk fra naboer som gjør at en sitter igjen med en følelse av at det er min skyld at verdien til de ”vanlige” boligene reduseres.  At dette skjer, er ikke så rart. De kommunale boligene er i så dårlig stand at de på ingen måte representerer verken et miljø en ønsker at barna sine skal vokse opp i, eller et sted der en ønsker å bo som gammel.

Krever ny boligpolitikk

Årets 1. mai var startskuddet for aksjonen: Nok er nok! Nei til kommunal boligslum! For første gang ble det arrangert 1. maifrokost på Batteriet. Mellom 50-60 kommunale leieboere og andre støttespillere møtte opp til mat, appeller og fellesskap. Uka før hadde vi paroleverksted, der plakater med slagord ble laget. Utstyrt med kraftfulle plakater gikk vi samlet til Youngstorget for å delta i årets tog. Vanligvis er ikke kommunale leieboere en gruppe som står på barrikadene og krever sin rett. Som regel går de ganske stille i dørene.  Det er derfor både imponerende og inspirerende å få ta del i et slikt grasrotengasjement som har sitt utspring fra en kommunal bygård på Sagene.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Stort etterslep på vedlikehold

Målet til aksjonsgruppa er å få slutt på at kommunen tar utbytte av husleieinntektene de får gjennom den høye husleia som beboerne betaler hver måned. I dag går nærmere 50 prosent av leieinntektene til helt andre kommunale formål enn å vedlikeholde og ruste opp de kommunale boligene. Vi snakker her om et stort utbytte til kommunen.  De kommunale leietakerne i Oslo sponser kommunekassa med hele 441 millioner kroner. Dette skjer selv om vedlikeholdsetterslepet på de kommunale boligene er kostnadsberegnet til 1400 millioner.

Gjenreis den sosiale boligpolitikken

Det er på høy tid at Oslo kommune gjenreiser den sosiale boligpolitikken og viser respekt for sine kommunale leieboere. I årets 1.mai tog krevde nærmere 150 stykker at husleieinntektene skal gå til å gjennomføre nødvendig vedlikehold og modernisering av byens kommunale gårder. Aksjonen vil fortsette fram til høstens budsjettbehandling og lenger om nødvendig.

Batteriets rolle

Boligaksjonen er et eksempel på politisk påvirkningsarbeid som er helt i tråd med Batteriets oppdrag. Batteriet skal bidra til at organisasjoner og grupper blir slagkraftige i kampen mot fattigdom. Sammen med de som er direkte berørt av de politiske beslutningene, vil vi fremme prosesser og initiativer som går til roten av fattigdomsproblemene i Norge. Vi tror at de som er påvirket av beslutningen, må delta i beslutningsprosessen fra begynnelse til slutt. Det er bare på den måten at virkelig og varig endring er mulig. Oslo Rådhus og Batteriet er nok ikke helt på linje her.