– Han er jo pappaen min, selv om han har gjort noe dumt.
I en helt vanlig leilighet, i en helt vanlig småby, bor en helt vanlig mamma og to helt vanlige gutter. Det som ikke er så vanlig, er at pappaen til guttene sitter i fengsel. Det har han gjort i fem år nå. Og han har flere år igjen å sone.
Da vi kommer på besøk for å høre hvordan det er å ha en pappa i fengsel, er guttene travelt opptatt med å spille Fortnite. La oss kalle guttene Espen og Lucas. Espen er størst, han går på ungdomsskolen. Lucas er fire år yngre.
Det er ikke mange som vet at pappaen deres sitter i fengsel. Og det tok mange år før de fortalte det til noen få, utvalgte venner. For det er liksom ikke noe du går rundt og forteller til alle, det der. Men samtidig så hjelper det så innmari når du endelig sier det til en kompis som du stoler på, som du vet ikke vil spre det videre.
Da politiet kom
Noen barn opplever gang på gang at mamma eller pappa kommer i fengsel. For andre kommer det som et sjokk – plutselig bare skjer det.
En helt vanlig onsdag ringte det på døra. Utenfor stod en haug politimenn. Guttene måtte inn på rommet sitt og snakke med noen de ikke kjente. Da de kom ut i stua igjen, var pappa borte.
Lucas husker fremdeles politihundene, den ene var skikkelig snill. Men opplevelsen var også skummel. For hvor var pappa? Fremdeles syntes mammaen deres at det er ille at så mange naboer så hva som skjedde. For etterpå følte hun at mange så annerledes på henne og barna. Som om hun og guttene også hadde gjort noe gærent? De hadde jo ikke noe med dette å gjøre!
Hun syntes også det var skikkelig fælt hvordan leiligheten deres så ut etter at politiet dro. Det hadde vært skikkelig razzia – alt lå hulter til bulter og det var skikkelig rotete. Det gikk en måned eller to før guttene så pappaen sin igjen. Da satt han i et høysikkerhetsfengsel et stykke unna.
Lucas husker at han lurte på hva slags klær pappa kom til å ha på seg. Kanskje en oransje fangedrakt, som han i Fast & Furious 8?
Pappa var veldig lei seg. Jeg syntes det var rart at han skulle sitte i fengsel i mange år.Lucas
Besøker faren i fengsel
I årene som har gått har de besøkt faren sin to-tre ganger i måneden. Det ene fengselet han satt i lå ganske langt unna, så det endte med at de flyttet til en by som lå nærmere.
– Det var rart å besøke pappa for første gang. Jeg hadde aldri vært i et fengsel. Nå er jeg vant til det, sier Lucas.
Han synes besøksrommene i de ulike fengslene har vært fine. Men han synes det kan være litt kjedelig å være der. Ofte sitter brødrene og ser en film mens de voksne snakker.
– Når en film er ferdig og det er ti minutter til vi må gå, pleier vi å snakke med pappa om hva vi driver med og sånn, forteller han.
Vanskelig å holde kontakt
Lucas var ganske liten da faren kom i fengsel. Han husker egentlig ikke hvordan det var da pappa bodde hjemme.
– Det er gøy å være med pappa, men det er dumt at han er i fengsel. Jeg bekymrer meg ikke så mye for han. Han har vært i fengsel ganske lenge, det er problemet.
Blir man ordentlig kjent med pappaen sin når han sitter i fengsel? Den som sitter i fengsel må ringe deg til et visst tidspunkt
–Det er litt dumt at jeg ikke kan ringe han. Jeg tror ikke andre barn skjønner hvordan det er å ha en pappa i fengsel, sier Lucas.
Vil ikke vite hva han har gjort
Det er ikke så lett å fortelle hvor pappa er til andre. Men fint når du først klarer. «Hva har han gjort?» spurte vennene da Lucas fortalte det. «Vet ikke», svarte Lucas. «Kanskje han har drept noen?» lurte en kompis. «Vet ikke, jeg tror ikke det», svarte Lucas igjen. For han vet faktisk ikke. Og dessuten er det ikke så viktig. Det viktige er at faren sitter i fengsel. Og at han fremdeles er pappaen hans.
Jeg tror ikke jeg har lyst til å vite hva han har gjort.
– Jeg tror ikke jeg har lyst til å vite hva han har gjort, sier han.
Espen vet mer. Men han har ikke fortalt noe til lillebroren.
– Jeg har sagt til de fleste at faren min er på sykehus. Bare noen få vet at han er i fengsel, forteller Espen.
Mye sint
Det er uansett ikke lett å snakke om hvordan det er å ha en pappa i fengsel. Verken til mamma, venner eller andre. Ofte kjennes det bedre å ikke tenke på det eller å late som om det ikke gjør deg noe. Men du kjenner jo på det. Og det gjør noe med deg.
– Jeg har vært sinna og lei meg for at han var så dum, sier Lucas.
– Hvis jeg blir lei meg blir jeg sint på dem som gjør at jeg blir lei meg. Jeg har vært ganske mye sint.
Når du er skikkelig sinna, går det ofte ut over noen du er glad i og stoler på. Som mammaen din. Og noen ganger er det så mye i hodet, så mye å tenke på, at det er skikkelig vanskelig å konsentrere deg om andre ting. Som matte. Eller historie. Eller skole i det hele tatt.
Hvis jeg blir lei meg blir jeg sint på dem som gjør at jeg blir lei meg. Jeg har vært ganske mye sint.
Guttenes mamma prøver å være tålmodig og tåle både sinne og sorg. For hun vet at sønnene har det vanskelig. Akkurat nå har Lucas lyst til å bo hos pappa når han er ferdig med å sone. Det blir mest rettferdig. Lucas synes litt synd på pappa. Han sitter jo bare i fengselet, mens de tre har et vanlig liv.
– Han er jo pappaen min, selv om han har gjort noe dumt.
*Guttene heter egentlig noe annet, men vi har valgt å anonymisere dem.
Fakta:
- Det er lett å tenke at du er den den eneste i verden som har en forelder i fengsel. Men faktisk opplever 6000-9000 barn å ha en forelder i straffegjennomføring hvert år. Altså opplever opp mot 9000 barn i Norge noe som det kan være vanskelig å snakke om.
- Da kan det hjelpe å prate med noen som skjønner akkurat hvordan det er. Og som kan gi deg råd, hjelpe deg eller rett og slett bare høre på deg.
- Chattetjenesten I fengsel er åpen onsdager og fredager klokka 15 -22, lørdager klokka 10 -17.
Er du en av mange tusen barn og unge som har en mamma eller pappa i fengsel eller hjemmesoning? Da er dette chatten for deg. Her kan du snakke om hva du vil – og være helt anonym.
- I fengsel er en chattetjeneste for barn og unge.
- Chatten er åpen onsdager og fredager klokka 15 -22. Lørdager klokka 10 -17.
Ingen tema eller spørsmål er rare eller feil, og du deler bare det du har lyst til.