Pakkeforløp psykisk helsevern, informasjon og medvirkning
Et behandlingsopphold ved Larkollen behandlingssenters vil være en del av et forløp som kalles «Pakkeforløp for utredning og behandling i psykisk helsevern, barn og unge». Du kan lese mer om hva pakkeforløp er her.
En målsetting med pakkeforløpet, og også viktig for oss på behandlingssenteret, er at ungdommer får god og riktig informasjon om helsehjelpen som tilbys. Vi lytter til og vektlegger ungdommenes meninger og ønsker. Dette gjelder også den unges familie og pårørende innenfor de rammer som gjelder for helselovgivningen.
På Larkollen har hver ungdom sin egen arbeidsgruppe som består av ungdommen selv, miljøkontakt fra avdeling, behandlingsansvarlig psykolog , familieterapeut og kontaktlærer. Denne gruppa møtes hver tredje uke for å utarbeide eller justere behandlingsopplegget, lage målsettinger og snakke om hva som fungerer godt eller mindre godt i behandlingen og på skolen.
Hva skjer før behandligen starter?
Mentaliseringsbasert behandling
Vi som jobber på Larkollen behandlingssenter har opplæring i noe som kalles mentaliseringsbasert behandling. Du kan lese mer om dette her. Kort sagt handler mentaliseringsbasert behandling om å lære å forstå seg selv og andre bedre. For å få det til, må vi – både ungdommer, foreldre og behandlere – være nysgjerrige på egne og andres tanker og følelser. Når vi utforsker egne og andres tanker og følelser, gjør vi en ryddejobb i tanke og sinn, og øver på måter å tenke og føle klarere og mer fleksibelt. Da kan det bli lettere å unngå konflikter eller vanskelige, fastlåste ideer om oss selv og andre, og det er bra for vår psykiske helse.
Viktige deler av behandlingen
-
"Man får et mye tettere forhold til Larkollen og folka her enn til et kontor på BUP."